Jan Hamáček

Kosovo - k čemu máme parlament?

30. 03. 2008 14:03:46
V případě, že ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg předloží vládě na jejím středečním zasedání návrh postoje České republiky k otázce Kosova, zásadním způsobem poruší usnesení zahraničního výboru, které bylo přijato 16. ledna 2008. V něm jsme ministra zahraničních věcí jednomyslně požádali, aby ještě před projednáním ve vládě s námi postoj ČR konzultoval.
Již jsme si zvykli, že vládní koalice ignoruje opozici v rámci sněmovního pléna, premiér a ministři nám nedají šanci některé otázky konzultovat ani při interpelacích, když na ně nechodí. Podobné nerespektování usnesení celého výboru je však skutečně alarmující. Exekutiva nyní naprosto popírá základní smysl parlamentní demokracie a znemožňuje poslancům kontrolovat práci vlády. Chápu, že pan ministr Schwarzenberg absolvoval náročnou operaci, nicméně ti, kteří pro něj na ministerstvu materiál připravují, samozřejmě usnesení výboru znají.

Fakt, že exekutiva ignoruje usnesení výboru v politicky podobně závažné otázce je varující. Má to pro nás být signál, že vládu už ani nezajímá, co si poslanci myslí? Že by v podstatě bylo možné Poslaneckou sněmovnu zrušit, protože vláda se prostě kontrolovat nenechá? Zahraniční výbor nemá žádnou možnost, jak ministerstvo sankcionovat a splnění usnesení vyžadovat. Bohužel to ale výrazně negativně ovlivní naši budoucí spolupráci.

Autor: Jan Hamáček | karma: 12.24 | přečteno: 783 ×
Poslední články autora